Ømme muskler og led

Vi kan nok alle sammen godt lide at føle os og være raske. Sygdom kan forhindre os i at få hverdagen til at gå med nødvendige ting, og i stedet tvinge os til at vente på, at kroppen kommer sig, enten med hjælp udefra eller på egen hånd. En af de sygdomme, der huserer meget i Danmark, og som hvert år holder tusindvis af danskere på sygesengen, er influenza. Denne sygdom fører mange ting med sig, som hovedpine, feber og ømme muskler og led.

Influenza er en virussygdom, der kan smitte gennem luften eller ved berøring. Ofte vil man være underlagt sygdommen i op til en uges tid mens immunforsvaret gør sin del af arbejdet. Mens man er syg vil man nok især være forhindret i at foretage sig så meget på grund af ømme muskler og led. Dette skyldes, at kroppen bliver svækket af sygdommen, og musklerne på den måde bliver trætte. Vi kender følelsen som resultat af længerevarende fysisk aktivitet for bestemte muskler, hvor det som regel indtræder et døgn eller to efter. Ømme muskler og led skyldes altså, at kroppen er træt, hvad enten det er naturligt eller som følge af sygdom.

Forebyggelse af ømme muskler og led

I tilfælde af influenza kan man ikke uden videre helbrede sygdommen med penicillin. Der findes dog midler til at dæmpe symptomerne. Et af dem hedder Tamilfu, og kan købes på apoteker i lokalområdet eller på specielle internetbutikker. Igen, der er ikke tale om en mirakelkur, men det kan gøre sygdomsforløbet mere tåleligt, og nogle vil sikkert have rigtig gode resultater med formindsket hovedpine og mindre ømme muskler og led.

Influenza kan også forebygges ved hjælp af vaccine. Så slipper man for ømme muskler, feber og hovedpine i rigtig mange af de tilfælde, hvor man er udsat for smitte. Vaccinen gives hovedsageligt til ældre over 65, da influenza er farligere for denne gruppe, og desuden til gravide, personer med kroniske sygdomme, personer med svækket immunforsvar og ansatte i sundhedssektoren. Hvis man føler, at man har et behov for at blive vaccineret, kan man altid tage kontakt til sin læge og få en konsultation med fokus på ens individuelle behov.

Hvis man har ømme muskler og led som følge af fysisk aktivitet kan man forebygge dette ved udstrækning. Først og fremmest er det vigtigt, at man strækker godt ud kort tid efter aktiviteten er bragt til ende. På den måde undgår man, at musklerne trækker sig sammen og bliver ømme. Desuden hjælper udstrækning også på muskelvækst. Desuden er massage et middel mod ømme muskler og led, fordi man på den måde tilfører de ramte områder varme og tryk, så de bliver blødt op og kan slappe af. Det er vigtigt, at kroppen kan få lov til at slappe af når man har ømme muskler og led, hvad enten det er som følge af sygdom eller som følge af fysisk aktivitet.

Det er altså muligt at modvirke ømme muskler og led i et vist omfang, så det ikke bliver helt uudholdeligt. Måske kan du bruge tankerne i dette indlæg næste gang du står i situationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.